Budžetski deficit u januaru duplo niži od planiranog

Bez autora
Feb 10 2013

Deficit republičkog budžeta u januaru iznosio je sedam milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za ovaj mesec. Istovremeno, budžetski deficit u januaru 2013. godine bio je za 3,4 milijardi dinara manji u odnosu na januar prošle godine.Podsećamo da je Zakonom o budžetu ukupan deficit za ovu godinu planiran u iznosu od 121,9 milijardi dinara, što predstavlja 3,3 posto bruto društvenog proizvoda, a to je dvostruko manje od deficita ostvarenog u prethodnoj godini.

Budžetski deficit u januaru duplo niži od planiranogDeficit republičkog budžeta u januaru iznosio je sedam milijardi dinara, što je duplo manje od planiranog za ovaj mesec. Istovremeno, budžetski deficit u januaru 2013. godine bio je za 3,4 milijardi dinara manji u odnosu na januar prošle godine.

Podsećamo da je Zakonom o budžetu ukupan deficit za ovu godinu planiran u iznosu od 121,9 milijardi dinara, što predstavlja 3,3 posto bruto društvenog proizvoda, a to je dvostruko manje od deficita ostvarenog u prethodnoj godini.

Prihodi u januaru su ostvareni u iznosu od 66,4 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 73,4 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 36,4 milijardi dinara. Posle PDV-a, najveći prihodi zabeleženi su po osnovu uplaćenih akciza u iznosu od 16,4 milijardi dinara. Ostali oblici poreskih prihoda, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za januar.

Rashodi budžeta u januaru 2013. godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RZZO, Nacionalna služba za zapošljavanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik